Razstava Ars loci 2022_Andrej Mivšek_Nokturno

 

Razstavni projekt ARS LOCI. UMETNOST V PROSTORU SVETEGA 2022

v cerkvi Device Marije v Bovcu

ANDREJ MIVŠEK: Nokturno (25.6. – 15. 8. 2022)

Otvoritev razstave: 25. junij 2022 ob 20. uri

Možnost ogleda razstrave: ob sredah in nedeljah od 18.00 do 20.00

 

Trinajsta razstava tradicionalnega ciklusa razstav Ars loci. Umetnost v prostoru svetega v ambientu poznogotske cerkve Device Marije v Bovcu letos predstavlja dela slikarja in likovnega pedagoga Andreja Mivška. Razstava Nokturno predstavlja lirična občutja narave, ki nosijo globljo simbolno vsebino, obenem pa nas na svoj način zapeljejo v premislek o preteklosti.

Andrej Mivšek je v preteklosti svoja dela razstavljal tako na samostojnih kot na skupinskih razstavah, v cerkvi Device Marije pa nam predstavlja pretežno novejša dela. Likovni izraz njegovih slik se v tem novem ciklu kaže v odmiku, čeprav ne popolnem, od abstrakcije in abstrahiranih form iz prejšnjih obdobij in prevzema konkretno formo. V prostoru se zdaj raztezajo dinamične podobe domišljijskih, za umetnika tipično slovenskih krajin, v katerih najdemo tudi kakšno cerkvico ali kapelico, ki je sicer  neznatna v mogočnosti narave, vendar tvori dialog s preteklostjo, s koreninami in tradicijo. Konkretnejšo vlogo je dobila tudi človeška figura, včasih je komaj zaznavna, izgubljena v megli ali veličini narave, na nekaterih delih pa je postavljena v prvi plan slike.

Iz prejšnjih obdobij ohranja upodabljanje z naravnimi  in zemeljskimi toni v neskončnih odtenkih modre, zelene, rjave, sive, bele in črne, svetlobni efekti pa so upodobljeni z bolj živimi barvami, katerih smo deležni tudi v naravi ob različnih delih dneva.  Z razstavo Nokturno nas umetnik popelje na pot od abstraktnih pa do realističnih podob narave in ji skoznje izkazuje ljubezen ter globoko spoštovanje. S svojimi deli nas spodbuja, da nehamo hiteti, si vzamemo čas za premislek, se umirimo in pustimo, da nas narava obogati s svojo raznoliko lepoto.

 

O avtorju

Andrej Mivšek je rojen leta 1976 v Ljubljani. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo se je vpisal na oddelek za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Leta 2001 je diplomiral na temo slikarstva Informela. Kot pedagog je zaposlen na OŠ Žiri. Vseskozi se posveča ustvarjanju, predvsem slikarstvu in risbi. Svoja dela je predstavil na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Je član Društva likovnih umetnikov Ljubljana in Društva likovnikov Logatec.

 

kuratorka razstave: Daša Čopi

tehnična izvedba: Zoran Kašca

informacije: dasa.copi@gmail.com / 040 396 806