PREDAVANJA dr. Klelije Štrancar, Paliativna oskrba

Nekaj utrinkov iz predavanja, ki je bilo v petek, 25.10. v župnijski dvorani v Bovcu:

Paliativna oskrba človeka, ki se je znašel v težki in neozdravljivi bolezni pomeni celovit pristop, ki ne vključuje samo zdravljenje - pravzaprav najmanj to, ker bolnik na telesni ravni potrebuje zgolj spremljanje in obvladovanje bolezni in z njo spremljajočih bolečin - temveč predvsem duhovno spremljanje in pristen človeški stik, tako s strani zdravnika in medicinskega osebja kot s strani domačih, prijateljev in znancev. Paliativna oskrba je pri nas šele na začetku, ker se še ne zavedamo pomena smrti. Smrt vedno nosimo s seboj, ker je del življenja, zato si paliativna oskrba prizadeva za dobro življenje tudi v tistih zadnjih trenutkih življenja. Dobro lahko umremo samo, če smo dobro živeli. Odrivanje smrti pa kaže samo na to, kako zelo smo obremenjeni z njo.

Trenutki slovesa so izredno pomembni za vse, tako za tistega, ki se poslavlja, kot za tiste, ki ostajajo in lahko predstavljajo trenutke zorenja in dozoritve. Predavateljica je postrega, poleg teoretičnega dela, tudi s konkretnimi primeri, ki kažejo na to, da si je vredno prizadevati za človeka vredno smrt, torej za smrt v krogu domačih, za smrt bogato s pristno človeško toplino. Vsega tega pa ni mogoče postoriti ob smrti, če prej v življenjeu nismo bili pozorni na to.

Predavanje je predavateljica sklenila s prelogom dobrega branja na to temo, s pomirajaočo glasbo in domačo nalogo za vse poslušujoče.

Organizator predavnaje je bila Spominčica Zgornjega Posočje, župnija pa je dala na razpolago svoje prostore.