Dekanijska priprava staršev na krst otroka 2023

 

I. PRIGLASITEV ZA KRST :

Potrebna je priglasitev in vpis otroka za krst pri domačem župniku pred začetkom skupne priprave.

 

II. SKUPNA SREČANJA ZA STARŠE:

Udeležba je obvezna za oba starša - očeta in mamo. Pripravo lahko opravite tudi pred rojstvom otroka.

 

a. Dekanijska priprava starše na krst PRVEGA otroka:

 • Tolmin (župnijski dom) :
  • 16., 23. februar in 02.,09. marec, ČETRTEK ob 17.30
  • 14., 21., 28. september in 05. oktober  – ČETRTEK ob 17.30
 • Kobarid (učilnica ob župnišču) :
  • 04., 11., 18., in 25. marec, SOBOTA ob 15.00
  • 07., 14., 21. in 28. oktober, SOBOTA ob 15.00
 • Bovec (veroučni prostori v mansardi):
  • 04. in 05. ter 11. in 12. maj, ČETRTEK IN PETEK ob 19.00

 

b. Dekanijska priprava staršev na krst DRUGEGA otroka:

 • TOLMIN (župnijski dom): Sporočilo termina priprave bo župnijskih Oznanilih.

 

III. BOGOSLUŽNA PRIPRAVA:

Dogovor z domačim župnikom glede krstnega obreda in praktična priprava na slavje svetega krsta.

 

IV. KRATKA VSEBINA SREČANJ:

A. PRIPRAVA NA KRST PRVEGA OTROKA:

PRVO SREČANJE – Pomemben dogodek! Zgodil se je pomemben dogodek. Kot pri vsakem podobnem dogodku je to priložnost za praznovanje. Vendar, pomemben je vrstni red, ne iščem namreč priložnosti za veseljačenje, temveč veselim se, ker se je nekaj pomembnega zgodilo. Naša družina je postala drugačna. Podobnost z Bogom je še bolj očitna. Stvariteljska moč, ki nama jo je podaril se je udejanjila, pred nama je sad najine ljubezni.

DRUGO SREČANJE – Vera! Vera mi daje stabilnost, kot mi upanje odpira pogled v prihodnost in ljubezen osmišlja moje bivanje. Rastem iz korenin – vera; pnem se proti nebu – upanje in živim to življenje – ljubezen, da bi nekoč mogel doseči obljube.

TRETJE SREČANJE – Zakrament svetega krsta! Kaj sem najprej pomislil, ko sem zagledal svojega otroka?! Morda: Oče sem, mati sem! Zgodil se je čudež, kako lep(a) je! In morda čez čas: Dobri Bog, hvala ti! Minilo je še nekaj časa in pomislila sta, da bi otroka krstila in še nekaj časa, da sta stopila do duhovnika in še nekaj časa, da se je postorilo toliko drobnih stvari, da bi tudi vaš otrok postal otrok Cerkve. Vsi smo udje Kristusovega skrivnostnega teles, ki je Cerkev, kar pomeni, zbor sklicanih. Bog nas kliče, da pridemo skupaj in Bog nas vabi naj mu damo slavo.

ČETRTO SREČANJE - Krstni simboli/ vzgoja v veri: Vstop v cerkev - vrata: Smem vstopiti v Cerkev … / Pokrižanje: Bog me vabi k sebi … / Izpoved vere: Se odpovem  … – zlu in Verujem … - Bogu / Maziljenje: Na prsih in na temenu; s krstnim oljem in krizmo … / Prižig krstne sveče: Naj luč vere gori … / Belo oblačilo: Postal sem nova stvaritev in oblekel sem Kristusa …

 

B. PRIPRAVA NA KRST DRUGEGA OTROKA:

Lepota družinskega življenja in naporno delo vzgajanja vas dela starše in vašega otroka dela otroka. Vzgoja je dejanje ljubezni, ki ni mogoča brez žrtve.